Folgueroles llueix un monòlit de la Ruta de la llengua

Dijous, 23 de desembre de 2021 a les 08:00

La Ruta ressegueix nou punts interessants per la història del català

Folgueroles és una de les poblacions escollides per acollir el monòlit de la llengua catalana que forma part de la Ruta de les Homílies d'Organyà. El poble de Folgueroles mereix aquest distintiu pel fet de ser el poble de naixement i bressol d'infantesa i joventut de Jacint Verdaguer, poeta clau de la Renaixença catalana i considerat el creador del català literari modern.

L’escultura, que es troba en un petit espai amb pins entre el Centre Cultural i la llar d’infants el Patufet, és obra de ferro, molt pesada, amb una base rodona d’un diàmetre considerable (140 cm) damunt de la qual s’alça un llibre mig obert (105 cm) i, entre les pàgines treu el cap un punt de llibre. Hi diu: “Folgueroles. Cristal·lització de la Renaixença. Verdaguer, fundador de la literatura catalana moderna". El monòlit és obra de l’artista manresà Ramon Maria Jounou i Llanas. L’escultura es va erigir aquesta setmana i es preveu que es pugui inaugurar durant el mes de gener.

La Ruta de les Homilies d’Organyà és un trajecte pels territoris de parla catalana amb indrets i persones que han contribuït a configurar la llengua catalana. Són nou parades que conformen, simbòlicament, la ruta de la llengua catalana. Organyà en marca l’inici, per les famoses homilies, i Andorra la Vella és l’última etapa, com a exemple de capital d’un estat que té la llengua catalana com a pròpia i oficial. Andorra és, doncs, la fita. Les altres parades segueixen un fil històric: Palma, per Ramon Llull i la consciència lingüística; l’Alguer, per l’expansió de la llengua; Beniarjó i Gandia, per Ausiàs March i Joanot Martorell; Folgueroles, per Jacint Verdaguer i la Renaixença; Prada, a la Catalunya del Nord, per Pompeu Fabra i per la consecució d’una llengua de cultura; Montserrat, per la resistència.

La Ruta està promoguda per l’Associació d’Amics de les Homílies d’Organyà amb l’objectiu de reforçar el compromís ciutadà amb el català i establir lligams i complicitats entre diversos indrets on es parla la llengua. Té el suport de les direccions generals de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, de la Generalitat Valenciana i del Govern de les Illes Balears, i d’ajuntaments i diputacions de Catalunya.

A més del monòlit de Folgueroles, actualment ja es poden visitar els d’Organyà, de Montserrat i d’Andorra a Encamp.

Darrera actualització: 18.01.2022 | 17:32