Com vivien els pagesos de Folgueroles de fa més de quatre mil anys?

Dilluns, 20 de març de 2023 a les 09:00

Crònica de la 1a Jornada arqueològica de Folgueroles

L’àrea de cultura de l’ajuntament de Folgueroles, durant aquesta legislatura, ha treballat per posar en relació els jaciments del terme municipal, donar-los a conèixer i fomentar-ne l’estudi.

Aquest cap de setmana s’han portat a terme tres activitats que  sintetitzen el valor històric i les potencialitats de l’arqueologia al municipi.

El divendres, el prestigiós arqueòleg Miquel Molist, catedràtic de la UAB i especialista en els estudis dels primers agricultors a l’Orient Mitjà i a la Mediterrània occidental, va parlar sobre les construccions megalítiques. Són monuments que tenen una finalitat territorial i funerària dels quals només ens n’ha quedat l’esquelet perquè estaven completats amb materials peribles que s’han perdut. Va destacar la importància del de Puigseslloses per les seves dimensions i en el qual encara caldrà centrar molts estudis sobre el seu hàbitat, la seva economia i creences o formes de vida. Establir una relació entre aquest monument i el dolmen del Camell i altres que hi pugui haver a la zona pot ajudar a comprendre millor la vida dels primers agricultors.

El dissabte a la tarda, l’arqueòloga Anna Bach Gómez professora de la UAB, ens va fer la visita al dolmen del Camell i ens va donar detall sobre com hauria estat el túmul d’aquell indret i com haurien viscut els pagesos de la zona que hi enterraven els seus morts. Es va cloure la visita explicant que properament l’ajuntament de Folgueroles signarà un conveni amb el vicerectorat de recerca de la UAB perquè des de la Universitat s’hi puguin fer prospeccions i investigacions que permetin un major coneixement del nostre passat.

El diumenge al matí, l’arqueòloga Anna Morales investigadora del projecte del Casol de Puigcastellet ens va parlar de la coneguda fortalesa i de com vivien els ibers abans de ser romanitzats. Va exposar també els treballs que s’han realitzat al jaciment a partir del conveni signat entre l’ajuntament de Folgueroles i la Fundació de l’Esquerda que han permès tornar a posar sobre la taula les possibilitats de recerca del jaciment que s’ha inclòs en un pla quadriennal. Els serveis forestals de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona han col·laborat per facilitar les primeres prospeccions arqueològiques i de cara al proper estiu es faran excavacions a l’espai del tancament de la muralla.

Conèixer el passat és molt important per respectar i estimar el present!

Darrera actualització: 22.03.2023 | 10:53

Imatges