Espai Natural Guilleries-Savassona

L’espai natural comprèn part del massís de les Guilleries (a la Serralada Prelitoral), la part sud de la serra de Collsacabra (Serralada Transversal) i les muntanyes de Savassona, que fan de nexe ­de connexió entre les formacions anteriors. El punt més alt de l’espai és el turó del Faig Verd, amb 1.187 m, a Vilanova de Sau. Amb menys altitud, destaquen els miradors naturals dels Munts i el puig del Far a Tavèrnoles, i el de Sant Llorenç del Munt a Sant Julià de Vilatorta, tots amb una cota superior als 800 m.

Aquest territori és el fruit de l’evolució de les condicions naturals i de la seva humanització, duta a terme per l’ús continuat del territori ­ i el seu aprofitament. Té un interès especial pels seus valors naturals, pels recursos econòmics i pel patrimoni construït.

El Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries, integrat pels municipis de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles i Vilanova de Sau i Sadurní d’Osormort, i la Diputació de Barcelona, és l’encarregat de desenvolupar la gestió d’aquest ­espai natural, d’acord amb criteris de sostenibilitat, per tal de preservar els espais d’alt interès agrícola i forestal de forma que se n’eviti la degradació. Una part d’aquest espai natural, concretament 8.370 hectàrees dels municipis de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles i Vilanova de Sau, està regulat pel Pla especial de protecció i millora Savassona, aprovat l’any 2004, de l’Espai Natural de les Guilleries, que marca criteris de control i de gestió que han de garantir la protecció i conservació dels elements patrimonials i dels sistemes ­ naturals, conjuntament amb la regulació i el foment dels aprofitaments agraris i forestals i amb la consolidació i millora de l’activitat que es desenvolupa dins el seu àmbit.
 


Centre d'informació de l'EIN Guilleries-Savassona - Folgueroles

Plaça Verdaguer, 2. 08519 Folgueroles

Horaris d’atenció

  • De dilluns a divendres, de 10 a 14 h. Caps de setmana i festius, de 10:30 a 14 h.

Per a informació i reserves:

Darrera actualització: 04.11.2021 | 10:31
Darrera actualització: 04.11.2021 | 10:31