S'inicia una nova campanya de regulació de l'accés motoritzat a la Vall de Sau

Dimecres, 1 de març de 2023 a les 06:00

La gran afluència de visitants obliga a avançar la regulació al mes de març

La situació de sequera extrema i el possible buidatge del pantà de Sau per abastir l’aigua de boca (es preveu arribar a uns nivells d'aigua del pantà mai registrats des de la seva creació) han reactivat l’interès pel poble de Sant Romà de Sau i han fet augmentar les visites a l’indret, que ja ha tingut un nivell de visites inusualment elevat durant la tardor i l’hivern. És per aquest motiu que s’ha avançat l’inici de la nova campanya de regulació de l’accés motoritzat a la vall de Sau.

Aquesta es farà tots els dissabtes i diumenges del mes de març i els dies 1, 2 i del 6 al 10 d’abril (cap de setmana i festius de Setmana Santa) amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural de la zona, garantir la seguretat dels usuaris i residents, millorar la convivència entre els diferents col·lectius i oferir als usuaris una visita satisfactòria a la natura.

La regulació estableix una normativa específica i un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau. També hi ha una senyalització i un servei d’informació amb personal específicament contractat per a aquest període i que farà l’acompanyament al visitant.

Cal reservar prèviament

Així, per accedir a la vall de Sau i l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, els usuaris hauran de reservar obligatòriament l’aparcament i ho podran fer fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. Els preus són 5 euros per vehicle (inclou places per a minusvàlids) i 2 euros per a les motocicletes. Hi ha 70 places per a vehicles, 10 per a motocicletes i 2 per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

En el moment de fer la reserva prèvia, el visitant disposarà d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controla gràcies a un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obre automàticament.

El pagament es pot fer amb targeta o també mitjançant bizum, per tal d’agilitar els tràmits. La reserva serveix per a un dia dins l'horari de visita comprès entre les 9 i les 18 h i no es podrà deixar el vehicle estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari. Recordem que l’acampada i/o la pernoctació estan prohibides.

Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir una part del cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

En cas que el visitant tingui una reserva feta amb una empresa que desenvolupi la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau, no serà necessari que pagui el preu públic per l’accés.

Els veïns dels pobles del Consorci de l'Espai Natural, com Folgueroles, no hauran de pagar però només podran accedir fins a l'àrea de lleure si hi ha places d'apacament disponibles. 

Darrera actualització: 01.03.2023 | 10:16