Sentit homenatge a Ricard Torrents

Dimecres, 19 de gener de 2022 a les 08:00

Reconeixement a l’intel·lectual amb motiu del seu 85è. aniversari

El passat dissabte, Folgueroles va homenatjar un dels seus fills contemporanis més il·lustres, l’intel·lectual Ricard Torrents Bertrana, amb motiu dels seus 85 anys complerts el dia 10 de gener. Davant de la família, amics i coneguts, Torrents va rebre l’agraïment i el reconeixement a la seva tasca d’estudi i creació.

Van ser moltes les persones que no es van voler perdre aquest reconeixement a Torrents i la Sala Mirador va quedar petita —i més segons les limitacions d’aforament de les mesures anticovid—. És per això que es va habilitar una segona sala, la Sala de Lectura, als baixos del Centre Cultural, per encabir més gent des d’on podien seguir l’acte per una pantalla gran en temps real.  

L’homenatge va començar amb unes paraules molt emotives de Maria Carme Bernal, col·lega i còmplice dels primers anys de la Universitat de Vic, en forma de glosa repassant la trajectòria vital de Torrents. També va intervenir Joan Vilamala, vicepresident d’Amics de Verdaguer, que va agrair a Torrents ser “un gran sembrador d’autoestima folguerolenca”. Vilamala és autor de l’auca de Ricard Torrents que es va regalar a l’homenatjat i també van poder recollir els assistents a l’acte juntament amb un llibret de textos de la infantesa i joventut de Torrents relacionats amb Folgueroles. 

L’acte “molt merescut” va ser “ple d’art, música i poesia”, com esmentava l’alcalde de Folgueroles, Xevi Roviró, durant la seva intervenció. L’homenatge va comptar amb poemes de La Pomerola, Canigó i un text propi de Torrents de la infància, “Herbejar”, amb la veu de l’actor Lluís Soler. També hi va haver música amb la soprano Judit Muñoz i el pianista Hug Vilamala, que van interpretar poemes musicats de Verdaguer i Carner.

L’homenatge també va incloure la projecció del quart i últim capítol del documental Ricard Torrents, memòria viva, una producció de la Fundació Jacint Verdaguer. I finalment l’alcalde de Folgueroles va cloure l’acte amb el lliurament a Torrents d’una insígnia de plata amb el relleu de la façana de l’edifici de l’Ajuntament, can Dachs.

Torrents —que recordem que és assagista, traductor, crític literari, un dels principals estudiosos de Jacint Verdaguer i impulsor i primer rector de la Universitat de Vic— ja havia rebut altres reconeixements com la Medalla d’Or de la Ciutat de Vic o la Creu de Sant Jordi, però ara també acumula un nou honor del seu poble natal, Folgueroles.

L’acte estava organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Folgueroles, la Fundació Jacint Verdaguer i Amics de Verdaguer.

Darrera actualització: 20.01.2022 | 18:50