Lluc Oms, premiat pel seu treball de recerca

Dimarts, 4 de maig de 2021 a les 00:00

El treball descobreix l'alcalde més desconegut de Folgueroles

Al folguerolenc Lluc Oms Carrera li plouen reconeixements pel seu treball de recerca de batxillerat dedicat a Artur Tatxé, l’últim alcalde republicà de Folgueroles i amb qui l’uneix un lligam familiar.

Oms va guanyar el Premi Pepi Balmaña al millor treball de recerca de batxillerat en l’àrea humanística de l’Institut Jaume Callís i més recentment també ha quedat finalista al Premi Irla de recerca històrica al batxillerat.

El treball, “Artur Tatxé, de l’alcaldia a l’exili”, relata la vida política i personal de l’alcalde que Oms va descobrir majoritàriament per la correspondència que Tatxé havia enviat a la família durant la guerra i a l’exili.

Qui era Artur Tatxé?

Artur Tatxé i Datzira, l'Artur de Cal Turo, va ser alcalde de Folgueroles per la Unió de Rabassaires del 18 d’octubre de 1936, tres mesos més tard que esclatés la guerra civil espanyola, fins a l’agost del 1937 quan va ser cridat a files pel bàndol republicà. Va lluitar al front fins que va acabar la guerra amb la derrota dels republicans al 1939. A continuació, va emprendre el camí cap a l’exili però abans va fer una visita a la família a Folgueroles. Tatxé va acabar reclòs al camp d’Argelers, tot i que en va poder sortir amb la condició de prestar serveis amb la Companyia de Treballadors Estrangers a canvi d’asil. Feia feines al camp i al bosc. Anys més tard, com molts altres refugiats, Artur Tatxé, va ser reclutat per les tropes nazis per fer treballs forçats en l’obra i en la indústria de guerra. Tatxé va morir per un accident laboral amb 58 anys al 1968 a l’exili, a França.  

Darrera actualització: 13.05.2021 | 10:47