Homenatge a les "fabricantes"

Dimarts, 8 de març de 2022 a les 20:00

Inauguració d’una escultura dedicada a les treballadores del tèxtil amb motiu del 8M

L’Ajuntament de Folgueroles ha commemorat el Dia internacional de les Dones amb la inauguració de l’escultura “Teixint la vida” que vol homenatjar les dones, i sobretot les dones treballadores del tèxtil també conegudes com les fabricantes.

La regidora de cultura, Carme Torrents, ha encetat l’acte explicant el significat del lloc on s’ha ubicat la nova escultura: davant de la fàbrica de Folgueroles on tantes dones del poble i de fora van venir-hi a treballar a partir de la dècada dels cinquanta del segle passat.

Per la seva part, la regidora d’igualtat, Imma Serra, ha llegit un fragment del treball Anar a la fàbrica fet per l'escola Mossèn Cinto fa uns quants anys que recordava les dures condicions en què treballaven les dones a la fàbrica i la doble jornada que els esperava a casa. 

En el seu torn de paraula, l’autora de l’obra, Imma Solà i Arumí, ha explicat que la idea de l’escultura de la teixidora “va néixer del record d’infantesa de les tardes que es passava cosint amb la mare i les germanes”. Ha volgut plasmar una dona empoderada qui ha “teixit” bona part de la seva vida, però encara té opció d’escollir el seu futur.

Una vegada destapada l’escultura i donada així per inaugurada, s’ha passat a un torn lliure de lectures dedicades a les dones. Mentrestant els assistents de l’acte podien anar “teixint el seu futur” entre els arbres amb llana vermella fins a obtenir una bonica teranyina que l’escultura tenia agafada de les mans.

L’escultura, una peça de terracota blanca de gairebé 300 quilograms de pes, ha estat cedida gratuïtament per Solà a l’Ajuntament de Folgueroles.

L’acte ha comptat amb la presència d’antigues fabricantes de la fàbrica de Folgueroles i d’altres dels pobles dels voltants, i també dels alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Escola Mossèn Cinto que s’havien preparat textos per a l’ocasió.  

A part d’aquest acte d’avui, Folgueroles comptarà amb altres activitats i accions amb motiu del Dia internacional de les Dones: l’exposició de l’Esplai El Creixent que es pot veure a la plaça Verdaguer, Fulards liles, o bé la xerrada Re-coneixem el cicle menstrual organitzada pel punt jove El Rocall el dimecres 9 de març.

Darrera actualització: 11.03.2022 | 10:48