Folgueroles aposta per la naturalització dels espais verds

Dimecres, 1 de juny de 2022 a les 08:00

S’ha començat a aplicar al torrent i als plans de la Damunt

L’Ajuntament de Folgueroles ha decidit apostar per una naturalització i una gestió ecològica dels espais verds del poble, la qual cosa significa convertir aquests espais en prats naturals o herbassars. El manteniment d’aquest tipus d’espais naturals és molt baix: moderació de la sega, el reg i el desbrossament, cosa que implica reduir els costos econòmics i ambientals sense baixar la qualitat estètica i alhora incrementar la biodiversitat.

Els marges de cultius, marges de camins i carreteres, rotondes i zones enjardines dels pobles amb ús poc intensiu poden convertir-se en espais molt rics en biodiversitat. La cobertura vegetal dels prats i herbassars és dominada per plantes que creixen espontàniament, amb mides, èpoques de floració i tipus de flors i fruits molt diferents dels que aconseguiríem en un espai amb molt de manteniment.

En conseqüència, els prats i herbassars proporcionen refugi, aliment i altres recursos per tot tipus de fauna (pol·len, nèctar, llavors, llocs per a fer niu, etc.) i, per tant, són hàbitat per a grups d’animals invertebrats com formigues, papallones, abelles, etc. i també per a animals vertebrats com ocells, rèptils o amfibis, que intervenen en el funcionament dels ecosistemes i contribueixen al benestar de les persones, ja que aquests animals controlen plagues i ajuden a pol·linitzar horts i altres conreus. En el cas dels rius o torrents aquesta cobertura vegetal dels herbassars frena la velocitat de l’aigua en riuades i redueix el risc de desbordament.

Aquesta iniciativa, que s’ha començat a aplicar al torrent de Folgueroles i als plans de la Damunt, ha estat possible gràcies al suport i consell de l’Espai Natural Guilleries-Savassona i de les entitats conservacionistes Grup de Naturalistes d’Osona - ICHN i el Club Excursionista de Calldetenes.

Darrera actualització: 01.06.2022 | 10:59

Imatges