Alerta per la presència de vespes asiàtiques

Divendres, 21 de maig de 2021 a les 00:00

Cal ser prudents i no apropar-se als nius ni manipular-los

Arran dels avisos de persones del poble que han detectat la presència de vespes asiàtiques als voltant del torrent de Folgueroles, fem una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana.

Què és la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica, coneguda també com a vespa velutina, és una espècia forana procedent del sud-est asiàtic. A Europa han trobat un clima ideal per al seu desenvolupament, abundància d’aliment i, el més important, no hi tenen cap enemic natural. Això l’ha convertit en una espècie invasora que es reprodueix i es dispersa per tot el continent ràpidament.

Quins perills té?

El principal perill de la vespa asiàtica és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta.

La proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i d’altres productes apícoles.

La picada d’una vespa asiàtica no és més perillosa per als humans que una altra d’una vespa autòctona.

Com és la vespa asiàtica?

És una vespa més gran que la vespa autòctona, fa entre 17 i 32 mm de llargària. També té un aspecte més fosc en comparació a les nostres vespes; el cap i el tòrax és negre i el final de les postes són castanyes.

Com són els nius?

En aquesta època de l’any les vespes reines que han sobreviscut l’hivern comencen a produir, en llocs arrecerats, un niu petit o embrionari fet de fibres de fusta mastegada.

A partir de juny o juliol les vespes construeixen un segon tipus de vesper més gros que pot arribar a fer 60cm de diàmetre i de forma ovalada. Aquests solen construir-los a les capçades dels arbres però també se’n poden trobar en ampits de finestres o sota coberts de pallers o magatzems i en marges o talussos. 

Què s’ha de fer en cas de localitzar un niu?

Cal ser prudents i no acostar-se als nius i no manipular-los de cap manera.

Si es troba un niu de vespa asiàtica a la via pública cal avisar a l’Ajuntament perquè els guardes de l’Espai Natural Guilleries-Savassona n'estiguin al cas i el puguin eliminar. Cal avisar trucant al 938 122 329 o bé escrivint a flgr.info@diba.cat.

Darrera actualització: 24.05.2021 | 11:55