Inauguració del monòlit de la Ruta de la Llengua

Dimarts, 18 de gener de 2022 a les 09:00

Coincidint amb l’acte d’homenatge a Ricard Torrents

Folgueroles es va adherir oficialment a la Ruta de la Llengua després que el passat dissabte s’inaugurés el monòlit plantat a l’exterior del Centre Cultural.

La Ruta de la Llengua uneix nou punts d’interès per la història de la llengua catalana arreu dels Països Catalans. El seu punt de sortida és Organyà, on se situa l’origen de la llengua —si més no escrita— amb les molt famoses Homilies d’Organyà, i la fita final és Andorra, per ser exemple de capital d’un estat que té el català com a llengua pròpia i oficial. Les altres parades segueixen un fil històric: Palma, per Ramon Llull i la consciència lingüística; l’Alguer, per l’expansió de la llengua; Beniarjó i Gandia, per Ausiàs March i Joanot Martorell; Folgueroles, per Jacint Verdaguer i la Renaixença; Prada, a la Catalunya del Nord, per Pompeu Fabra i per la consecució d’una llengua de cultura; Montserrat, per la resistència.

Carme Torrents, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Folgueroles, va obrir l’acte d’inauguració i va actuar com a mestra de cerimònies mostrant-se “il·lusionada” pel paper de Folgueroles com a punt de la fita de la llengua i alhora entomant el repte que això suposa.

El primer dels convidats a intervenir va ser l’autor del monòlit, el manresà Ramon Maria Jounou, que va explicar el significat de l’obra. Jounou volia que l’escultura tingués forma de llibre, ja que “el gust per la literatura és el que ens distingeix als catalans”. Així doncs, Jounou va fer un llibre mig obert de ferro amb quatre fulls que simbolitzen les quatre barres de la senyera i entre les pàgines treu el cap un punt de llibre de materials més nobles i personalitzat per a cada localització. En el cas del de Folgueroles s’hi pot llegir: “Folgueroles. Cristal·lització de la Renaixença. Verdaguer, fundador de la literatura catalana moderna”.

La Ruta de la Llengua és una iniciativa de l’associació Amics de les Homilies d’Organyà, que aquest dia venia representada pel seu president, Josep Lluís Gozalbo, qui en la seva intervenció va explicar que la Ruta de la Llengua ha de servir “per enaltir el català malgrat les amenaces”.

Seguint el mateix to, Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, va recordar que igual que a l’època de Verdaguer, actualment també existeix “el pla de voler suprimir el català” i va fer una crida als folguerolencs i a tots els assistents a l’acte a continuar treballant per la llengua i el país.

En el seu torn, Josep Arimany, president delegat de l’Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, sense deixar de fer èmfasi en l’estat de la llengua, va alertar de “l’emergència lingüística” que estem vivint i per fer-hi front hem de parlar en català sempre: a l’escola, al carrer, a l’administració, etc.

Xevi Roviró, alcalde de Folgueroles, va clausurar l’acte explicant que s’havien volgut fer coincidir els dos esdeveniments aquell matí: l’homenatge a Ricard Torrents i la inauguració del monòlit de la Ruta de la Llengua, perquè tots dos actes eren “per estimar la llengua” i “es potenciaven mútuament”.

Roviró va declarar que “la Ruta serveix per conèixer persones i indrets que han configurat la llengua catalana”. Grans persones com van ser Llull, March, Fabra i Verdaguer; “els quatre puntals de la nostra llengua”, va afegir l’alcalde.

Tant l’alcalde com la regidora van voler incidir en el punt escollit, l’era Vella, per col·locar aquesta escultura. Els dos van destacar que es tracta d’un lloc “immillorable”; al costat de la casa de cultura, sota els pins que recorden el mestre d’escola Ernest Morató i prop de la llar d’infants on es troba el futur de la llengua.

La Ruta de la Llengua és possible gràcies a l’associació Amics de les Homilies d’Organyà, del Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments que acullen els diferents monòlits.

Finalment, després de tanta realitat vessada amb tants plans malèfics contra la llengua, valdrà més que ens quedem amb les paraules plenes d’esperança de l’alcalde: el català té futur i és a les nostres mans.

Darrera actualització: 19.01.2022 | 11:49