El poble

El poble de Folgueroles està situat a la confluència de dos paisatges ben diferents: la Plana de Vic, amb conreus de secà, i la zona de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, amb un paisatge més boscós i feréstec dominat per boscos centreeuropeus i mediterranis, i singularitzat per cingleres de roca nua.

Travessa el terme el meridià de París, que l’any 1884 va servir per definir la mesura exacta del metre.

El nucli urbà va néixer a la intersecció de les dues regions naturals que van començar a configurar el poble entorn de l’església romànica de Santa Maria. El poble manté l’estructura dels carrers antics i de les cases construïdes amb la pedra centenària estreta de les nombroses pedreres del terme.

El poble és conegut arreu per ser el lloc de naixement de Jacint Verdaguer (1845-1902), el poeta rebel que va elevar la llengua catalana a la categoria literària de les llengües europees. Aquest esdeveniment tan important ha determinat la fesomia del poble, que és com un museu obert on la poesia es respira arreu.

També cal destacar la cultura ibera amb la fortificació de Puigcastellet i el dolmen megalític que s’alça davant la capella de Sant Jordi.

El municipi ha seguit la tradició pagesa pròpia de la Plana de Vic junt amb l’ofici de picapedrer, que fins a finals del segle XX ha estat una font important d’ingressos per al municipi. Actualment, les feines i els oficis s’han diversificat, ha disminuït la dedicació de persones a l’agricultura, hi ha comerços, petita indústria i destaquen entre els habitants del municipi mestres artesans de prestigi reconegut.

Folgueroles, situat en una cruïlla d’importants vies de comunicació, compta amb poc més de 2.300 habitants, la majoria dels quals hi resideixen permanentment, amb un prestigi gastronòmic, amb un comerç proper i de qualitat i amb una desena d’entitats que conserven tradicions de segles passats i impulsen activitats modernes. En definitiva, serveis i organismes que reafirmen l’alt nivell de vida del poble i l’abanderen com a gran atractiu turístic.

Darrera actualització: 19.01.2021 | 17:32
Darrera actualització: 19.01.2021 | 17:32